GPS

EXCURSIONISME I GPS
L'aparició del GPS en el món excursionista en general, ha obert una porta infinita a les nostres possibilitats de recórrer geografies, oferint-nos seguretat i agilitat en el decurs dels itineraris que realitzem. Per muntanya i per recorreguts fora de sender ens garanteix la nostra posició d'una forma clara i precisa. Abans calia recórrer al mapa, la brúixola i l'altímetre per estimar la nostre possible situació; actualment, si disposem d'un trak, sabem on som i cap a on hem d'anar. No obstant, cal dir que, de forma complementària al GPS, cal tenir també coneixements d'aquestes altres tècniques que, tot i considerar-se avui en dia rudimentàries, han estat i són encara eines d'orientació bàsiques per a moltes persones, de la mateixa manera que el sextant ho és pel navegant. Són estris que tenim sempre a la nostra disposició i que rarament ens deixaran "penjats" per avaria o falta de bateries.
Quan l'excursió és en bicicleta i la marxa i els esdeveniments succeixen a un ritme més ràpid, l'ús del GPS és determinant. S'han acabat les cotinues aturades en arribar a una cruïlla per comprovar si cal anar a dreta o esquerra. Amb el GPS fixat al manillar podem observar en temps real cap a on es dirigeix el nostre trak, sense necessitat d'aturar-se; diguem que aquesta feina ja l'hem fet prèviament a casa.
Sempre podem també baixar-nos un trak d'Internet, en concret de Wikiloc, on trobem traks de totes les pràctiques imaginables des de raquetes de neu fins a quads. Si és aquest el cas, recomano que fem una bona selecció del trak i que no ens quedem amb el primer de la llista. He de dir que jo utilitzo sovint aquests traks i són en la seva majoria força fiables, però de tant en tant, em trobo tambè amb sorpreses. No tota la gent que decideix penjar el seu trak a wikiloc, és igual d'acurada; en ocasions s'observant traks erràtics o confusos

ELABORACIÓ D'UN ITINERARI
En el procès d'de preparació de les nostres excursions cal tenir sempre present el tipus de terreny per on es desenvolupa. Per exemple, una excursió en bicicleta que normalment utilitza pistes i camins d'una certa importància és potser el cas en què més possibilitats tenim de crear un trak de plena confiança, i més si hem utilitzat una cartografia de tipus vectorial. En canvi, al crear un trak que pensem fer a peu per terrenys muntanyosos i enrevessats cal que la cartografia de base sigui de temàtica excursionista, on estiguin marcats camins, corriols, aixoplucs, cims..etc. És molt poc recomanable dissenyar un trak per un indret del qual desconeixem l'orografia i que probablement acabarem per quedar "enriscados" com diuen els maños.
A continuació explico el procès que jo utilitzo, posem per exemple un itinerari en bici. És un procediment simple basat en els suports informàtics dels que gairebé tots disposem, és a dir Internet, Google Earth i un programa informàtic vinculat al GPS amb una cartografia de la zona integrada en el programa. 
Aquest sistema m'ha donat sempre excelents resultats i és molt satisfactori comprovar sobre el terreny la eficàcia de tot el conjunt i la seva  sorprenent precisió. 
Jo utilitzo els seguent elements:
  • GPS Garmin de la serie Oregon
  • Programa Mapsource de Garmin
  • Cartografies: Topo Hispania, Topo Pirieos 6.1, Topo España 3.0, Picos de Europa por Boulan, Marokko Topo i plànols d'Alpina.

Pas 1
Selecciono la zona per on vull anar, busco els topònims i en visiono imatges dels llocs per Internet. A mesura que vaig seleccionant indrets interessants, vaig també definint l'amplitud de l'àrea on em mouré.
Pas 2
Un cop tinc definida aquesta àrea, obro el programa informàtic i visiono en pantalla aquesta zona. Un cop localitzada, minimitzo la pantalla de manera que m'ocupi la meitat esquerra de la pantalla.
Pas 3
Obro el programa Google Earth i em situo a la mateixa zona, minimitzant també el programa de manera que ocupi la meitat dreta de la pantalla. Procuro que el plànol del programa i la imatge de Google Earth estiguin a la mateixa escala i em sigui fàcil relacionar-los.



Pas 4
Observant-los tots dos, comprovo les característiques i magnitud de les pistes en l'imatge satèl.lit. Per les seves dimensions, puc deduir la seva importància i continuïtat i sobre tot confirmar que la informació del plànol és correcta.
Pas 5
Un cop he fet un estudi aproximat de tot el recorregut (distàncies, desnivells...) vaig a l'inici i començo a dibuixar el camí en el plànol del programa. Un cop finalitzat, tan sols em queda adjuntar la cartografia i transferir el conjunt cartografia/camí al GPS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada