dijous, 6 de juliol del 2017

COSTABONA (per Circ de Concròs i Roc Colom)

Recorregut circular de traçat singular que ens porta fins al cim del Costabona a través del Cercle de Concròs un indret solitari i no massa freqüentat. En ocasions que a l'hivern havíem pujat al Roc Colom, observàvem per sota nostra, aquest cercle com un indret feréstec  i sempre net de traces, és a dir tant solitari com a l'estiu. L'itinerari el podríem dividir en tres parts, una primera on remuntem la vall de Concròs fins a la carena; una segona part consistent en un llarg recorregut per l'ample i panoràmica carena que s'estén entre el Roc Colom i el Costabona; i una darrera part on retornem al punt d'origen a través de bonics rasos de muntanya i frondosos boscos.
Per anar a l'inici del recorregut ens cal prendre la pista que de Setcases puja a l'estació d'esquí de Vallter, ben aviat però trobarem a la nostra dreta (2,5km) el trencall on surt la pista que porta fins a Espinavell. Prenem aquesta pista i la seguim aproximadament uns 2 km fins a una marcada corba amb espai per aparcar, fins aquí la pista es apte per a qualsevol tipus de vehicle.
Començarem a remuntar la vall per on baixa el Torrent de Concròs i ho fem a través d'un sender inicialment bastant fressat. Mès endavant fites ens van indicant el millor camí, d'aquesta manera anem guanyant alçada amb rapidesa. Travessem alguns prats alpins molt planers que ens donen un respir, arribant a las part altes ens cal superar tarterams de grans blocs saltant de roca en roca amb agilitat i posant atenció, algunes d'aquestes tarteres es poden anar esquivant a estones pel marge esquerre en sentit marxa. Superats aquests entrebancs ens endinssem pausadament al cercle de Concròs, Tota un allargassat vessant presidit pel Roc Colom, Observarem que hi ha diversos punts per a superar-lo, nosaltres anem pel costat esquerre perquè d'aquesta manera ens obligarà a passar pel cim del Roc Colom. Tot i que els pendents semblant pronunciats, un cop ens i posem veiem que són bastant assequibles de remuntar.
Arribats a l'espaiosa carena pugem primer dalt del cim i podrem observar molt llunyà el Costabona. A partir d'aquí l'orografia es la mateixa, amplíssima carena fàcil de progressar i que sense adonar-nos ens a situa al Coll de Pal  a la mateixa base de la pala terminal del Costabona. Tot aquest recorregut entre els dos cims ens pot comportar problemes d'orientació en cas de boira, a causa del relleu planer i poc accidentat.
Pugem al cim resseguint el gran nombre de senyals indicadores i a continuació tornem a baixar pel mateix camí fins al coll. A partir d'aquí un sender surt del coll flanquejant cap a la dreta pel fort pendent herbós. Passat aquest primer tram, comencem a baixar per ampli llom a traés de zones arbustives on ens caldrà anar buscant las fites indicadores. Arribem al refugi Jaume Ferrer on aprofitem per menjar una mica abans de continuar.
Ara ens cal anar, tot sortint del refugi, cap a la dreta resseguin uns metres la pista en suau pujada, arribem a un ampli vessant semblant a una collada on observarem fites i traces d'un bon camí. Baixem fins a penetrar al bosc on senyals d'un PR (groga-blanca) ens van acompanyant en la nostra deriva descendent pel Bac de Carboner. A les parts baixes travessem la pista que porta a Espinavell. Seguim el nostre camí, sempre amb forta baixada, ens caldrà parar força atenció en no passar-nos una discreta bifurcació a la dreta que de baixada ens portarà fins al riu. Diguem que arribats aquí sòm molt a prop dels cotxes pero el terreny és poc definit i els senders s'han dissipat en el temps, cal fer servir la intuïció personal per a trobar el traçat més directe fins al destí, que està de 5' a 10' com a màxim remuntant per una valleta que finalitza a la corba on tenim el cotxe, en aquestes ocasions el GPS és de gran ajut per sortir de dubtes.

                 
                                   VIDEO                               TRAK                                    FOTOS


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada