dijous, 16 d’abril del 2015

PUIG DE COMA D'OR

El Puig de Coma d'Or és un cim molt adequat per fer amb raquetes, la pujada la fem per l'itinerari clàssic que surt del coll de Puymorens i puja per la Coma d'en Garcia. La baixada la fem per la vall de Cortal Russó, fent d'aquesta manera un atractiu recorregut circular. Anem guanyant alçada per la vall de la Coma d'en Garcia  amb un pendent suau i constant, l'accés a la Portella d'entrada pot semblar que té una inclinació important, però és tan sols un efecte de perspectiva i es puja amb facilitat. Un cop a la portella cal anar fent una marxa a flanc de muntanya que ens porta rapidament a la Portella de Cortal Russó i a continuació tot resseguint el terreny de pujada a un altra collada enlairada que queda just sota la pala final d'accés al cim. Arribem a la carena somnital a la dreta tenim el Coma d'Or Sud, i cap al Nord el cim principal format per dos cims separats entre ells per una curta però entallada cresta que sense neu podrem superar fàcilment.
Baixem del cim i tornem a la collada enlairada per començar el descens cap a la vall de Cortal Russó. El pendent inicial és una mica marcat, però ben aviat cedeix i baixar per aquesta àmplia vall acaba sent una agradable passejada. Acabem arribant al torrent principal de la vall i l'itinerari aquí coincideix amb l'Alta Ruta Pirenaica, Durant una estona el camí passa enclotat entre els dos vessants (desconec si és un indret propens a les allaus). Arribem a una gran i espectacular plana que travessarem pel bell mig, a l'extrem oposat trobarem segons la quantitat de neu que hi hagi l'inici d'una pista que resseguint-la ens portarà primer al refugi forestal i finalment al coll de Puymorens.
Vall de la Coma d'en Garcia des de dalt la portella

Arribant a la collada sota la pala final del cim. Vista enrera (oest)
Com a la majoria d'excursions amb raquetes cal portar piolet i grampons per si trobem alguns pendents gelats, com pot ser la sortida de la collada d'accés a la vall de Cortal Russó. El refugi que trobem més avall és una construcció molt sòlida però sense cap confort a l'interior. Del refugi fins al Coll de Puymorens anem resseguint una pista, que en anys de molta neu és un lloc propici a les allaus, per altra part la forta inclinació del pendent del vessant ens obligarà a utilitzar grampons en cas de neu dura.

Gran plana intermitja baixant per la vall de Cortal Russó
                                       VIDEO                              TRAK                                MAPA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada